miercuri, 26 noiembrie 2014

Ai și TU dreptul să sărbătorești


Pe UNU Decembrie ai tot dreptul să sărbătorești și TU de o potrivă cu toți ROMÂNII din lume. E ziua ei, ziua României. 
Dacă simți, vorbești și gândești ROMÂNește.... arată lumii că poți sărbători frumos! 
Mișcările civice ”Tinerii Moldovei” și ”Actiunea 2012” susțin și promovează orice Eveniment organizat în acest sens. Tot acești tineri EXcepționali vin și cu sugestii ingenioase și suport logistic. 
Citez: ”....invităm orice român, oriunde s-ar afla, să inițieze o acțiune din cele propuse mai jos. Activitatea poate fi organizată în orice mediu: orașul/satul/universitatea/facultatea/școala/căminul tău sau la locul de muncă. Vă propunem următoarele activităţi/evenimente care pot fi organizate, dar acestea pot varia în funcţie de preferinţe:
- Arborarea unui steag tricolor pe casă/instituție;
- O horă a Unirii;
- Împărțire de panglici tricolor;
- Afișarea publică a unui banner din care să se înțeleagă că este marcată Ziua Națională. Exemplu: „Padova sărbătorește Ziua Națională a României” sau „Liceul M. Eminescu din Ungheni vrea reîntregirea Țării ca la 1 dcembrie 1918”;
- Intonarea publică a Imnului „Deșteaptă-te române”;
- Invitarea unei personalități să țină un discurs în fața unui public despre însemnătatea Marii Uniri;
- Lansarea unor lampioane tricolor spre cer;
- Acțiune publică după modelul „Free Hugs”, în care români îmbrățișează români de ziua lor națională;
- Participarea la evenimentele locale din România dedicate Zilei Naționale cu mesaje vizibile care îndeamnă la Unirea cu Basarabia;
- Organizarea unei dezbateri/conferințe/prelegeri/ore despre valoarea Zilei de 1 decembrie pentru națiunea română;
- Realizarea simbolică a unei hărți vii a României mari, formată din oameni care să reprezinte fiecare regiune istorică;
- O expoziție foto dedicată românismului;
- O competiție sportivă cu același scop;
- Defilarea prin localitate/instituție cu steaguri tricolor.
Fă o acțiune, tu, române, oriunde te-ai afla.” 
sursă: http://actiunea2012.ro/cerem-reunirea-oriunde-ne-am-afla.html 
Fii parte a ISTORIEI  !!!!

marți, 25 noiembrie 2014

Confidențe de ziua TA


Anul acesta trăim o toamnă agitată în regiune, o toamnă  plină de controverse și paradoxuri pestrițate, o toamnă ce lasă să încolțească un bob al speranței în sufletul fiecarui est-European și în inima fiecărui Român. Speranță care ne aruncă, visând, spre vremuri mai bune, spre trai mai calitativ, spre un viitor mai sigur.
Cu toate acestea, pe Unu Decembrie avem motiv de a sărbători, noi, Românii din toată lumea. Aceasta zi – reprezintă un apogeu al evenimentelor din 1918 care au dus la conturarea Statului Român Modern, după secole de subjugare imperială străină. Acest an, 1918, reprezintă triumful idealului Național Român – un sentiment care nu orice Basarabean îl cunoaște, nici chiar azi, după două decenii de inDEPENdență. 
Numeroasele erori istorice care au pus amprente grave pe Basarabia Mea – m-au lipsit pe mine, copilul, de a primi o educație corespunzătoare în sensul apartenenței unui NEAM.  Am crescut ca cetățean onest al țării Republica Moldova…. Atât. Abia, matur fiind, m-am regăsit ca parte a NEAMului Românesc … Mă simt minunat: avem același grai, același trecut, aceleași valori, sunt și cetățean cu acte în regulă,  deci: Nu trebuie de inventat nimic ca soluție pentru criza identitară, toate sunt de SUS orânduite. Mi-ar plăcea să se acționeze, în acest sens, cu pași concreți ca să ajungă fiecare Basarabean să fie mândru ca și mine de un  Tricolor frumos, de Imnul -care mi-ar plăcea să fie Unic, de Carpații care-i simt ai mei…

La mulți ani România MARE!!!!



Cu mare drag, Ana Basarabeanca.

luni, 17 noiembrie 2014

Pe unde se plimbă ADEVĂRUL....


Azi noapte s-a încheiat o săptămână MEMOrabilă ... o săptămână plină - pentru mine, pentru familia mea, pentru prietenii mei și pentru toți Românii drepți și CUminți!

De joi seară mușcăm atent din episoade mai sensibile din viața culturală a Basarabiei mele: Am trecut Nistrul cu Dumitru Matcovschi, am admirat balerinele din ”Spărgătorul de Nuci” și am recitit ”Luceafărul” într-o formulă spectaculoasă... și cuprinși de aceste gânduri... punem punct și în pașapotul ROMÂNesc, un punct de DREAPTA. Azi îmi zic -  suntem NOROCoși! Totuși, momentul ADEVĂRului, periodic, revine în forță - prin Poezii nemuritoare, prin Muzică eternă, prin Spectacole care dor și de ce nu : prin Atitudine de CETĂȚEAN CUminte!


17 noiembrie 2014, 5:45 dimineața

joi, 13 noiembrie 2014

Vecinii Mei ca FENOMEN


       Am citit cu mult timp în urmă că ”cele mai apropiate rude sunt vecinii”. Mă pufnise râsul.... căci acasă, la mămica... am avut vecini buni, dar cu ”draci”... cum spunea chiar una din ele (dintre vecine).
Au trecut ani de atunci, ne-am văzut la casa noastră... și avem și vecinii noștri... și pot să zic cu certitudine că suntem niște norocoși ... NOROCoși cu adevărat!
       Nu am mai înâlnit alt undeva așa gen de relații cu vecinii: prietenoase, de înCREDere și pLINe de faMILIal! 
      Voi sublinia doar câteva detalii... 
- unii dintre noi păstrăm câte o cheie de rezervă la vecini - așa ca just in case;
- ne iubim copii reciproc, parcă ar fi ai noștri;
- deseori putem intra în casa vecinului fără a mai bate la ușă;
- avem cu cine servi câte o cafea matinală într-un week-end mai lenos;
- putem ieși în ogradă la o clacă, fără a fi necesar de a aduce argumente Pro și Contra;
- luăm exemplu unii de la alții în a face față cotidianului;
- ne zâmbim la fiecare binețe și mereu găsim timp pentru un ”ce mai faci?”;
- facem schimb de hănuțe de copii când le trece vîrsta... apoi revin înapoi dacă mai apare un bebe;
- copii mei nu simt lipsa comunicării cu alți micuți de vârsta lor...
....... și mai sunt atătea mici și mari minuni  care s-au născut în ograda mea din Stăuceni..... Sunt minuni, sunt sentimente... care nu se cântăresc, care nu au preț, care țin de OMENIE!
     Dacă vine ziua că trebuie să plec cu traiul în altă parte - mi-aș lua măcar jumătate din vecini cu mine....
P.S.: dedicație familiilor vecinelor mele: Veronica, Natașa, Tania, Ira, Rodica, Catea, Victoria, Rodica 2, Marina, Ala, Vera, Lena, Ana...